Misconcepties over wijkverpleegkunde en de invloed van curriculum-herontwerp bij de opleiding verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam

    Activity: Lecture / PresentationOral presentation-

    Description

    Studenten verpleegkunde kiezen voor hun latere beroepsuitoefening vaak voor het algemeen ziekenhuis. Zij zien dit als een uitdagende omgeving met acute zorg en veel verpleegtechnische vaardigheden. Veel minder studenten oriënteren zich tijdens hun opleiding op de wijk. Dit is een groot probleem: er wordt in 2019 een tekort van ongeveer 3000 hbo-wijkverpleegkundigen verwacht.
    Margriet van Iersel is verpleegkundige, docent, onderwijskundige en voorzitter van de curriculumcommissie aan de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet promotie-onderzoek naar de beeldvorming van studenten verpleegkunde over de wijkverpleegkunde en de invloed van curriculum-herontwerp op deze beeldvorming. Zij voerde een systematische literatuurstudie uit over dit onderwerp. Ook verzamelde zij met een door haar ontwikkelde vragenlijst gegevens bij meer dan 1000 startende studenten hbo-verpleegkunde over hun beeld van de wijkverpleegkunde, hun voorkeur voor een huidige stage, en de onderliggende redenen voor hun voorkeur. Veel studenten blijken de complexe aspecten van het werken als verpleegkundige in de wijk te onderschatten. De opleiding voert interventies uit in het curriculum zodat thema’s die samenhangen met wijkverpleegkunde meer centraal komen te staan. Beoogd wordt hiermee de beeldvorming over de wijk positief te beïnvloeden, en studenten zich meer bewust te laten worden van de mogelijkheden die de zelfstandige positie van de hedendaagse wijkverpleegkunde hen biedt.
    In deze infoshop gaat Margriet in op de beelden van studenten verpleegkunde over werkvelden in de gezondheidszorg, zowel vanuit wetenschappelijke literatuur als de data over de Nederlandse studenten. Ook bespreekt zij de keuzen die geleid hebben tot het curriculumherontwerp.
    Period24 Mar 2017
    Held atVrije Universiteit Amsterdam, Department of Human Movement Sciences, Netherlands
    Degree of RecognitionNational