Clinical outcome after decompressive craniectomy

Taco Goedemans

Research output: PhD ThesisPhD-Thesis - Research and graduation internal

Abstract

Decompressieve craniëctomie is een van de therapeutische opties om levensbedreigende intracraniële hypertensie te bestrijden. In dit proefschrift wordt uitgelegd hoe een ruimte-innemende intracraniële lesie, bijvoorbeeld door ernstig traumatisch schedelhersenletsel of een groot herseninfarct, kan leiden tot herniatie van hersenweefsel en een verminderde cerebrale perfusie. Het is reeds bekend dat een decompressieve craniëctomie de te hoge hersendruk effectief doet verlagen en dat dit de kans op overleven doet vergroten bij patiënten die lijden aan deze vorm van acuut ontstane hoge hersendruk. Ondanks deze bekende effecten is de bijdrage van een decompressieve craniëctomie in termen van een goede klinische uitkomst onzeker.
Dit proefschrift omvat de lange-termijn klinische uitkomst in patiënten die een decompressieve craniëctomie hebben ondergaan met daaropvolgend een cranioplastiek in een later stadium. Op basis van de gepresenteerde observationele data blijkt dat een decompressieve craniëctomie een goede lange-termijn uitkomst kan geven bij een aanzienlijk deel van de patiënten, mede afhankelijk van sommige selectiecriteria. Aan de andere kant zijn er tevens veelbesproken en in richtlijnen genoemde selectiecriteria, zoals de tijdsduur tussen het ontstaan van een herseninfarct en de eerste inklemmingsverschijnselen, die minder invloed lijken te hebben op de uiteindelijke uitkomst.
Dit proefschrift sluit zich af met een discussie over de definitie van een goede klinische uitkomst na een decompressieve craniëctomie door de gerapporteerde kwaliteit van leven in acht te nemen. Tevens wordt de meerwaarde van deze operatie bediscussieerd in termen van kostenefficiëntie.
Original languageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • University of Amsterdam, Netherlands
Supervisors/Advisors
  • Vandertop, William, Supervisor
  • van den Munckhof, Pepijn, Co-supervisor
  • Verbaan, Dagmar, Co-supervisor
Award date19 Feb 2021
Print ISBNs9789090341903
Publication statusPublished - 2021

Cite this