Promoties in de geneeskunde: verspilde onderzoeksinspanning of noodzakelijk?

Translated title of the contribution: The Dutch PhD-factory: pivotal or research waste?

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  Abstract

  Veel dokters gaan promoveren omdat dat hun carrièrekansen vergroot, want bij de populairste opleidingsplekken maak je zonder doctorstitel weinig kans. Het artikel van Wolters elders in dit tijdschrift geeft belangrijke informatie over deze promotiefabriek, met inzichten in het nut en de noodzaak voor dokters om te promoveren.1 Het roept echter ook veel vragen op. Hebben we al die promoties wel nodig? Wat zijn de gevolgen van al deze promoties en zijn er andere factoren die deze toename kunnen verklaren?

  In dit commentaar probeer ik deze vragen te beantwoorden. Ik ga in op de motivatie van promovendi, de gevolgen van de promotiefabriek op het welzijn van promovendi en de invloed op de kwaliteit van wetenschap. Ook bekijk ik achterliggende oorzaken in het wetenschappelijke systeem van deze promovendigolf.

  De promovendi
  Als ik jonge arts-onderzoekers spreek, twijfel ik wel eens aan de intrinsieke motivatie voor het promotie-onderwerp. Meestal voert de promovendus een onderzoek uit dat is bedacht door een ...
  Translated title of the contributionThe Dutch PhD-factory: pivotal or research waste?
  Original languageDutch
  Article numberD5490
  Number of pages3
  JournalNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
  Volume164
  Issue number41
  Early online date7 Oct 2020
  Publication statusPublished - Oct 2020

  Cite this